Beslagen ramen zijn ’s ochtends in het voor- en najaar geen onbekend gezicht. U vraagt zich misschien af: ”Hoe kan dat nu? Ik heb toch HR++ of triple glas. Isoleren mijn kunststof kozijnen of aluminium kozijnen dan wel voldoende?”
Condensvorming tussen de ruiten, dus in de spouw, mag natuurlijk niet voorkomen. Hiervoor neemt u direct contact op met ons. Maar wat u misschien niet weet is dat beslagen ramen aan de binnen- of buitenzijde een normaal en natuurlijk verschijnsel zijn. Voor beide situaties is een duidelijke verklaring. Graag leggen wij u dit uit.
In sommige situaties ontwikkelt er zich condens op dubbel of HR++ glas. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van dit soort glas. De condens ontstaat wanneer er een lage buitentemperatuur heerst, samen met een hoge relatieve vochtigheid. Deze situatie ziet u vaak tijdens de ochtenduren in het voor- en najaar. De condens verdwijnt in de loop van de ochtend weer, zodra de temperatuur oploopt en de luchtvochtigheid afneemt. Condensvorming is dus geen fout in het product, maar een gevolg van de zeer hoge warmte-isolatie van het glas. Het beslaan van uw ramen aan de buitenzijde is niet te voorkomen. Eventueel droogwrijven van de ruit heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de luchtvochtigheid buiten hoog is, zal de condens terug komen.
Overigens hoeft het niet zo te zijn dat al uw ramen aan de buitenzijde beslaan. De stand van de wind, beschutting door struiken en andere zaken kunnen dermate invloed hebben, dat een gedeelte van de ramen juist niet of juist wel beslaat. Het kan dus gebeuren dat u aan één zijde van het huis wel condens heeft en aan de andere zijde niet. Die ruiten isoleren echter even goed. Het verschijnsel doet zich gemiddeld 100 uur per jaar voor, vaak zeer vroeg in de ochtend, wanneer u er geen last van hebt. Ruiten, die onder overstekken zitten, of waar de wind veel langs blaast, enzovoort, hebben vaak géén last van condensvorming.